torek, 20. april 2010

ANTISTRESNI PROGRAMI

Podjetja se na različne načine lotevajo reševanja stresa. V tujini so najbolj znani programi zdravljenja odvisnosti od alkohola, drog in pomoč pri reševanju družinskih težav. Ena izmed možnosti je izbira izobraževalnih programov, seminarjev ali delavnic, kjer se lahko učimo obvladovanja časa, stresa, izboljšanja komunikacije, raznih sprostitvenih tehnik, osebne rasti, motivacije, pozitivnega razmišljanja in timskega dela. Tudi pri nas danes najdemo veliko antistresnih programov namenjenih vsem, ki želijo raziskati in razumeti, kaj se skriva pod pojmom stres in poiskati način, kako se z njim spoprijeti. Potekajo v manjših skupinah. Na podlagi predavanj in praktičnih vaj učijo prepoznavati zakonitosti stresa in ga uspešno obvladovati (Orthaber, 2005, 25)

Večina antistresnih programov vključuje spoznavanje napotkov za obvladovanje stresa. Večina jih vsebuje različne nasvete, kako se najbolje spopasti s stresom.

Za primer bom navedel 10 napotkov za obvladovanje stresa na delovnem mestu, ki sem jih našel pri raziskovanju antistresnih programov.

10 koristnih napotkov za obvladovanje stresa na delovnem mestu:

1. Naredite seznam nalog, ki jih morate opraviti, razvrstite jih po pomembnosti in naredite urnik, kdaj jih boste opravili.
2. Ocenite čas, ki ga boste porabili za posamezne naloge. Vzemite si dovolj časa za vsako nalogo. Izognite se časovnemu pritisku in pripravi stvari v zadnjem hipu.
3. Priskrbite si vse informacije, ki jih potrebujete za svoje delo.
4. Dogovorite se za sprejemljive roke za izpolnitev svojih obveznosti.
5. Vedno se najprej lotite najpomembnejše naloge in jo dokončajte, preden se lotite druge.
6. Delo prekinjajte z rednimi odmori – že 5-minutni odmor lahko deluje pomirjujoče in sproščujoče.
7. Vzemite si čas za sprostitev in pogovor s prijatelji in sodelavci.
8. Bodite v dobrih odnosih s sodelavci.
9. V konfliktnih situacijah ohranite mirno kri in mirno argumentirajte svoje stališče.
10. Naučite se reči NE vsemu, česar ne boste zmogli narediti oz. ne sodi v vaše delovno področje.
(http://www.revija.mojedelo.com/karierni-razvoj/konstanten-stres-na-delovnem-mestu-pot-proti-izgorelosti-poklicni-bolezni-21-stoletja-241.aspx)


Ni komentarjev:

Objavite komentar