sreda, 14. april 2010

ZAKLJUČEK

Stres je že od nekdaj obstajal. V kameni dobi je omogočil preživetje našim prednikom, danes pa nam. V preteklosti se je organizem lažje prilagajal spremembam, ki takrat še niso bile tako pogoste in velike in se uspešneje odzival na stresorje. Danes pa sta znanost in tehnologija že tako napredovali, da spremembam le še s težavo sledimo. Tako se v nas kopiči vse več stresa, ki je v bistvu le naša obramba in odziv na spremembe in nevarnosti. Stres je postal glavna sestavina našega poklicnega in družinskega življenja. Vzroke lahko najdemo v našem delovnem okolju, delovnih pogojih in v nas samih, njegove posledice pa so ogromne in uničujoče tako za posameznika, kot za organizacije in družbo. (Orthaber, 2005, 47)

Skozi pisanje bloga in raziskovanje o stresu ter tehnikah za obvladovanje njegovih učinkov na posameznika sem veliko razmišljal. Predvsem pa o tem, kako lahko posazeznik v nekem kritičnem trenutku poskrbi zase in naredi nekaj več, da vplivi stresa na organizmu ne bi pustili škodljivih učinkov. V opisovanju tehnik ali metod za obvladovanje stresa sem navedel veliko različnih metod. Če jih preletim po kazalu oziroma objavah vidimo, da gre za različne metode, ki jih lahko delimo na več načinov. Eden je tudi ta, da upoštevamo finančni vložek, ki je v času recesije za vsakega posameznika bistveno pomemben. Drugi pa je tudi čas, ki ga vložimo v to, da se sprostimo in se pri uporabi posameznih metod regeneriramo. Če jih lahko nekako primerajmo med seboj vse tehnike ali načini po svoje dosegajo svoj namen. Med najcenejše in s takojšnjimi učinki spada seveda avtogeni trening, joga in številne fizične in športne aktivnosti. Pri teh jih lahko izvajamo doma, ko si vzamemo čas za to, ni finnačnega vložka in učinek na organizem je takojšen. Pri antistresnih programih in kitajskih kroglicah je seveda vložek manjši, ker je potrebno se prijaviti na antistresni program in kupiti kroglice. Časovno pa nima takojšnjega učinka. Metode, ki imajo večji finačni vložek pa so obisk Wellnessa in masažnih centrov. Tukaj pa je potrebno za sprostitev odšteti bistveno več denarja, da dosežemo željeno sprostitev. Seveda so vse metode zelo učinkovite in bi jih moral vsak posameznik tudi uporabljati.

Glede na to, kar je bilo predstavljeno je nujno potrebno, da se stresu in njegovim vplivom, ki nas spremljajo dnevno tudi uspešno spopadamo. V prvi meri je to, da vsak dan najdemo nekaj minut časa zase, odmislimo stvari, na katere doma tako ali drugače nimamo vpliva, ločimo poklicno identiteto in privatne in se posvečamo stvarem, ki so nam v veselje ali nas kako drugače navduhujejo. To bomo storili na različne načine od uporabe avtogenih treningov do sprehodov ali teka v naravi. Seveda pa si je potrebno v času letnega ali zimskega dopusta privoščiti obisk wellnes centra in njihovih ponudb ali obiska masažnih centrov. Le, da si vzamemo čas zase, da nekaj naredimo zase bomo uspešni in kos vsakodnevnim naporomm in bomo lažje prenašali in obvladovali stresne dejavnike.

Moj namen je bil vsakemu bralcu malce pojasniti oziroma spomniti, kaj je stres, predvsem pa navesti le nekaj najpogostejših metod za obvladovanje stresa in njegovih škodljivih učinkov na organizem.

"Želim vam čim manj stresno in čimbolj uspešno okolje, v katerem delate in bivate!"



Video 5: Dont worry, be happy

Ni komentarjev:

Objavite komentar