četrtek, 22. april 2010

TEHNIKE ZA OBVLADOVANJE STRESA

 Sposobnost obvladovanja stresa lahko v času, ko sta besedi »odpuščanje« in »zmanjševanje stroškov« postali stalnici delovnega procesa, pomeni ločnico med poklicnim uspehom in neuspehom. Občutka strahu in negotovosti človek ne obdrži le zase, ampak z njim vpliva tudi na sodelavce, zato velja, da z obvladovanjem svojega stresa postanemo manj občutljivi oziroma dovzetni za negativne občutke in za stres, ki so mu izpostavljeni ljudje okoli nas. Na psihološki stres se moramo odzivati z umirjenimi mislimi, pravilnim in hitrim odločanjem ter s samokontrolo.

Strokovnjaki so si edini, da so za preprečevanje stresa, odpravljanje njegovih posledic in spremembo v odzivu na stresno situacijo zelo pomembne telesna aktivnost in tehnike sproščanja. Aerobne vaje, kot so tek, kolesarjenje, plavanje, hitra hoja, tenis, rolanje, skratka, dejavnosti, ki spodbujajo potenje, zmanjšajo dovzetnost za stres, psihično občutljivost in mišično napetost.

Za učinkovito odpravo stresa strokovnjaki priporočajo najmanj 30 minut tovrstne vadbe na dan, ki pa jo lahko razdelimo v dva ali tri krajše dele. Koristno je še marsikaj - vizualizacija, denimo, ukvarjanje z jogo, pilatesom, tajčijem, plesom in podobno. Pri eni izmed preprostejših tehnik sproščanja se osredotočimo na dihanje: v mirnem kotičku zapremo oči in umirjeno, neprisiljeno vdihnemo ter izdihnemo. Ob tem poskušamo začutiti telo, ne mislimo na nič in se le zavedamo danega trenutka.

Poleg načina prehranjevanje (zdrava hrana, več manjših obrokov), zmernega pitja alkohola in izogibanja nikotinu (oba prispevata k razdražljivosti in nikakor ne pomirjata) se stresu lahko izognemo z nekaj preprostimi napotki za izboljšanje organizacije časa in delovnih nalog:

1. naloge razvrstimo po pomembnosti in izdelamo urnik, kdaj in v koliko časa jih bomo izpolnili, da se izognemo stiski;
2. poiščimo vse informacije, ki jih potrebujemo za izpolnitev nalog;
3. dogovorimo se za sprejemljiv rok;
4. začnemo z najpomembnejšo nalogo in nikoli ne opravljamo več nalog hkrati;
5. zavrnimo naloge, ki jih ne obvladamo in ne sodijo v naše delovno območje;
6. med delom si vzemimo nekajminutne odmore;
7. ob konfliktih ohranimo mirno kri in argumentirajmo svoja stališča;
8. spoznajmo, kako se odzivamo na stres, da bomo vedeli, kdaj pozitivni stres deluje spodbudno na uresničevanje poklicnih nalog, kdaj pa se izzivi spremenijo v pritisk in v negativni stres;
9. ne nosimo dela domov in postavimo jasno mejo med zasebnim in poklicnim življenjem.

Torej tehnik za obvladovanje stresa je nešteto. Povezane so tako z fizičnimi aktivnostmi posameznika, njegovimi poglobljenimi razmišljanji ter zdravemu prehranjevanju. V nadaljevanju bom raziskal nekaji izmed posameznih najpogostejših tehnih in metod za obvladovanje stresa in poiskal foto ali video materijal za njihov prikaz.


Ni komentarjev:

Objavite komentar