nedelja, 25. april 2010

UVOD

Slika 1: Stres

Ko sem razmišljal o temi za seminarsko nalogo mi je po glavi rojilo nešteto zamisli, o katerih bi lahko pisal, vendar se nisem mogel zlahka odločiti za konkretno temo. Dejstvo, da nas je večina študentov Fakultete za informacijske študije zaposlenih in smo se poleg službenih obveznosti odločili tudi za študij, ki zahteva celega človeka in veliko odrekanja nas je postavilo v stanje, ki je nemalokdaj prežeto s stresom. In to je tema, ki je v dandanašnjem času, v tem tempu, ki ga narekujejo številne zahteve in aktivnosti, zelo pomembna in ji vsi namenjamo premalo pozornosti. Kajti o stresu se vsi veliko pogovarjamo, stalno poudarjamo težavnostne situacije, s katerimi se srečujemo vsakodnevno in si govorimo "moramo si čas vzeti zase, za prijatelje,...itd". Vendar pa žal velikokrat ostane vse pri besedah in ne naredimo tistega koraka naprej, da bi se zavedali, prilagajali in izvajali aktivnosti, ki bi dejavnike stresa odpravljale. In to je tema, ki ji bom skozi seminarsko nalogo in pisanje bloga namenil vso pozornost.

Slika2: Človek pod stresom

Ko govorimo o stresu je verjetno ena izmed najpogosteje uporabljenih besed v
današnjem času. Če se zavedamo ali nezavedamo, živimo v času, ki se nenehno razvija in spreminja tok vsakodnevnih opravil, kar od nas zahteva nenehna prilagajanja. Situacije, kot so spremembe družbenih in delovnih navad, vrednot družbe in medsebojnih odnosov v povezavi do posameznika ali delov družb, v kateri živimo, zahteva tudi nenehno prilagajanje človeka. In tem situacijam, katerim se mora vsak posameznik dnevno prilagajati, pravimo stresne situacije. Ko govorimo o tempu življenja lahko rečemo, da nas nenehno preseneča in dogodki prehitevajo, še preden smo jih zaznali in se na njih navadili. Kar je bilo včeraj za nas novo je danes že staro in pozabljeno. Situacije, v kateri smo se znašli včeraj in je nismo bili vajeni so že preteklost. Skozi ta nenehna prilagajanja in hitre spremembe v toku življenja pa pozabljamo na posledice, ki nam jih prinašajo. Sploh pa premalo pozornosti dajemo seznanjanju s temi dejavniki in aktivnostim za preprečevanje oziroma boljše obvladovanje stresa.

Definicij stresa je veliko, vendar ga zaradi njegove kompleksnosti ne moremo in ne znamo natančno definirati. Ljudje se na podobne stresne situacije zelo različno odzivamo. Delo je vir človekovega preživetja. Delovni prostor smo spremenili v naš dom. Vse manj časa imamo zase in za svojo družino. Bijemo bitko s časom in sami s seboj, pozabljamo na to, kdo smo in kaj si želimo. Vklenjeni smo v splošni vzorec družbe, katere cilj je le moč in ugled. Vprašanje časa je, kako dolgo bomo lahko še tako živeli in ali je to res vredno cene, ki jo moramo plačati. Managerji v podjetjih bi morali poskrbeti za visoko kvaliteto delovnega življenja. Delavcem bi morali omogočiti, da pri delu uporabljajo svojo ustvarjalnost, obenem pa organizirati kvalitetno timsko delo, v katerem bi se delavci med seboj podpirali in dopolnjevali, namesto da se dan za dnem soočajo s težavami in konflikti. (Orthaber, 2005, 5)

Vsak izmed nas ve, kako napetost vpliva na naše počutje. Dolgotrajnejša izpostavljenost stresu ima dolgoročne posledice, saj negativno vpliva na posameznikovo zdravstveno stanje. Zaradi nakopičenega stresa pričnejo ljudje delovati pod mejo svojih zmožnosti. To vpliva tudi na uspešnost poslovanja organizacije. Po nekaterih ocenah je vsako leto v Evropi izgubljenih 100 milijonov delovnih dni zaradi posledic stresa. Prav tako pa veljajo ocene, da je od 50 do 75 % današnjih bolezni posledica stresa.
(http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/vzd/Stres_na_delovnem_mestu.pdf).

Porušeno zdravje zaradi stresa ni niti največji niti edini strošek delovne organizacije. Napake in napačne odločitve, ki jih delajo zaposleni pod vplivom stresa, stanejo mnogo več. Zato je potrebno dobro razmisliti, kaj lahko naredimo, da preprečimo stres in kako se lahko soočimo z njim, ko se pojavi. Številne svetovne uspešnice nam ponujajo recepte za premagovanje stresa. Hkrati nam zdravniki ponujajo razne čudežne tabletke. Nihče pa se ne poglobi v ta problem, ki ga zaradi njegove obsežnosti ni mogoče tako enostavno rešiti. (Orthaber, 2005, 5)

V pisanju o stresu sem bom v nadaljevanju osredotočil na stres, povezan z delovnim mestom in pa dejavnike ter tehnike za odpravljanje stresnih situacij inizboljšanje počutja, ki omogoča posamezniku vsakodneven boj z novodobno boleznijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar